Podignuta optužba protiv proizvođača Oculus Rifta

Oculus Rift i budućnost industrije video igara

Oculus Rift, headset stvoren kako bi omogućio virtualnu stvarnost te uvelike promijenio igranje igara na bolje je dosada već prodan u više od 100,000 primjeraka za potrebe razvojnih timova. Izlazak komercijalne verzije uređaja očekujemo tijekom ove godine, a u međuvremenu se proizvođač ove revolucionarne tehnologije bori s raznim optužbama.

Jučer je u Texasu podnijeta optužnica koja optužuje proizvođača te njegovog osnivača Palmera Luckeya za kršenje prava. U 46 stranica optužbe se o Palmeru govori kao “entuzijastu video igara koji je još u studentskim godinama” te se govori kako on radi na “primitivnom headsetu za virtualnu stvarnost”.

Navodno, Palmer je zatražio pomoć Johna Carmacka, ZeniMaxovog tadašnjeg zaposlenika koji slovi za jednog od najboljih programera u industriji video igara (kojeg možda znate kao jednog od tvoraca Dooma). Optužnica navodi da je Carmack, koji je tada još radio za ZeniMax, pružao tehničku podršku koja je bila od ključne važnosti za tehnologiju virtualne stvarnosti koju je stvorio Oculus.

oculus-rift_1
Podignuta optužba protiv proizvođača Oculus Rifta

Nakon vrlo uspješne prezentacije Oculus Rifta na E3 sajmu 2012. godine, ZeniMax tvrdi kako je pokušao formalizirati vezu između ove dvije tvrtke te da je Oculus prekršio dogovore o objavljivanju sadržaja koji je postojao između kompanija.

Vrlo je vjerojatno da je ova optužnica pokrenuta nakon što je Facebook kupio Oculus Rift za vrtoglavih 2 milijarde američkih dolara.

Odgovor iz Oculus Rifta je stigao brzo: “Optužnica koju je podnio ZeniMax nema nikakvu vrijednost. Kao što smo i prije rekli, ZeniMax nije pridonio niti jednoj od tehnologija koju Oculus koristi. Oculus će braniti ove tvrdnje vrlo snažno”, rekli su iz tvrtke.

Sigurno je da će uspjehom Oculus Rifta stizati i ovakve optužbe, a vrlo je vjerojatno da ovo neće biti jedina tužba te da će se, sada nakon što je jasno da će Oculus Rift zaraditi nezamislivu količinu novca sa svojom tehnologijom, naći još hrpa ljudi koji će tvrditi nešto svoju vezu s istim. Mi samo želimo što prije isprobati ovaj novi komad tehnologije i uskočiti u neku od omiljenih igara na sasvim nov način – zbog toga se nadamo da ova tužba neće donijeti i odgodu plasiranja uređaja na tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:30