VI MOŽETE, ALI ON - NE

Putin neće dobiti pozivnicu za obilježavanje 80. obljetnice invazije na Normandiju

‘S obzirom na okolnosti, predsjednik Putin neće biti pozvan da sudjeluje na obilježavanju iskrcavanja u Normandiji‘

Vladimir Putin

 Mikhail METZEL/POOL/AFP

Organizatori obilježavanja 80. obljetnice invazije na Normandiju rekli su da predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin neće dobiti pozivnicu za događaj koji će se 6. lipnja održati na plaži kodnog imena Omaha, piše France24.

- S obzirom na okolnosti, predsjednik Putin neće biti pozvan da sudjeluje na obilježavanju iskrcavanja u Normandiji - rekli su organizatori.

Ruska invazija na Ukrajinu koja je počela krajem veljače 2022. godine, a koju je naredio sam Putin, okolnosti su na koje su se organizatori svečanosti referirali.

- Rusija će, međutim, biti pozvana... da oda počast važnosti predanosti i žrtvi sovjetskih naroda, kao i svom doprinosu pobjedi 1945. - dodali su organizatori.

Predstavnik ruske ambasade u Parizu rekao je da ambasada u ovom trenutku spomenutu odluku neće komentirati, a vijest nije komentirao ni Kremlj.

Očekuje se da će na svečanost na sjeveru Francuske doći brojni svjetski lideri, pa tako i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

Putin je nekoliko mjeseci nakon ilegalne aneksije ukrajinskog poluotoka Krima došao na obilježavanje 70. obljetnice invazije na Normandiju. Putin se na periferiji događaja sastao s tadašnjim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, i to nakon što je Moskva podržala proruske separatiste s istoka Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:43