Renesansno remek-djelo

Seoski pekar sakrio talijansko remek-djelo vrijedno 109 milijuna dolara u svom podrumu

 TULLIONA/GETTY IMAGES
Bojeći se da će remek-djelo kapelice biti ukradeno, djed je uzeo sliku na čuvanje, ali krivnja i mafijaši natjerale su potomke da priznaju

Jedna talijanska obitelj predala je talijanskoj policiji davno izgubljenu sliku Sandra Botticellija "Madona s djetetom" vrijednu 109 milijuna dolara, objavio je londonski The Times.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća Enrico Somma uzeo je renesansno remek-djelo iz 15. stoljeća iz seoske kapele u južnoj Italiji. Naveo je zabrinutost zbog nedostatka sigurnosti. Zazirao je od krađe umjetnina, što je u to vrijeme bilo uobičajeno u talijanskim crkvama.

Peppe Di Massa, lokalni povjesničar, rekao je da je papa Siksto IV nekoć posjedovao sliku prije nego ju je prodao obitelji Medici u Firenci za izgradnju vatikanske Sikstinske kapele. Na kraju je pronašla svoj put do crkve Santa Maria la Carità prije nego što je završila kod obitelji Somma.

image
TOSTPHOTO/GETTY IMAGES

Obitelj Somma inzistira na tome da su "djelovali kao skrbnici" i da nikada nisu htjeli profitirati od slike.

Michele Somma je bio suzdržan o posljednjem skrovištu Botticellijeve slike. Ipak, prema lokalnim glasinama, obitelj Somma je sliku posljednji put sakrila u podrumu pekare koju Michele posjeduje u selu izvan Napulja, izvijestio je The Times.

Umjetničko djelo, naslikano temperom na drvu, prikazuje Madonu koja drži Isusa, a povjesničari umjetnosti sugeriraju da je model bila Simonetta Vespucci, poznata po tome što je inspirirala Botticellijeve ženske figure.

Obitelj je odbila brojne ponude za kupnju remek-djela, skrivajući je nakon Enrico-ve smrti kako bi obeshrabrila interes i potencijalnu krađu. Kako su glasine kružile i društveni mediji dobivali na snazi, obitelj se zabrinula i odlučila priznati i vratiti umjetničko djelo.

Somma je sliku držao u selu izvan Napulja. Regija je dom kriminalnim skupinama Camorre, koje su također ugrožavale obitelj i sliku. Botticelli je predan karabinjerskoj jedinici za zaštitu kulturne baštine na tajnoj ceremoniji prošlog mjeseca.

Umjetničko djelo, navodno u lošem stanju, sada je u Galeriji Uffizi u Firenci radi provjere autentičnosti i restauracije, a očekuje se da će taj proces trajati godinu dana.

Somma-sima će nedostajati umjetničko djelo koje je bilo pod njihovom skrbi generacijama. - Madonna nam je bila kao druga majka, a dijete beba koju smo mazili, rekli su, prenosi The Times.

Unatoč sentimentalnoj vrijednosti slike za obitelj Somma, nadaju se da će se na kraju vratiti zajednici, vjerojatno u muzej.

- Ta je slika bila duša naše obitelji, ali sada je želimo natrag u zajednicu, rekao je Fabrizio Somma, izvijestio je The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:34