Video igre mogu pomoći u liječenju disleksije

Video igre mogu pomoći u liječenju disleksije

Novo istraživanje sa Oxforda dovodi do zaključka da video igre mogu pomoći u liječenju disleksije, prenosi GameSpot.

Iako se mnogi programi koji pomažu ljudima da se nose s ovom bolesti oslanjaju na riječi i fonetiku, Oxfordovi stručnjaci kažu kako se korijen disleksije ipak nalazi u problemu s pozornošću. Zbog toga bi se oboljeli trebali dodatno posvetiti treniranju svojih mogućnosti opažanja, za što su video igre odličan alat.

“Ove video igre od vas zahtijevaju brzu reakciju, da prebacite pozornost s jednog dijela zaslona na drugi”, rekla je vodeća psihologinja na istraživanju Vanessa Harrar.

Jedna od poznatih nuspojava disleksije je nemogućnost prebacivanja pažnje na iznenadni zvuk nakon gledanja u sliku tijekom određenog vremena. U istraživanju su testirane rekacije 34 ispitanika tako što se od njih tražilo da pritisnu tipku svaki puta kada bi čuli zvuk, vidjeli prigušeno svjetlo ili iskusili oboje istovremeno.

Polovica grupe koja pati od disleksije je imala sporije reakcije u usporedbi s kontrolnom grupom što po Vanessi Harrar ima smisla. No kada kada je došlo do testiranja vizualne reakcije kojoj je slijedila ona zvučna, disleksična grupa je imala približne reakcije kontrolnoj grupi. Istraživači kažu da je ovo moguće zbog toga što su zvukovi stigli s istog mjesta gdje su nastali i oni vizualni.

Zaključak istraživanja je doveo do toga da su znanstvenici s Oxforda predložili video igre kao pomoć pri liječenju ove bolesti. Točnije, kažu, ove igre bi oboljelima pomogle da se naviknu na prebacivanje pozornosti između audio i vizualnih znakova.

Na kraju je važno napomenuti da znanstevnici još uvijek nisu testirali video igre kao alat koji će pomoći ljudima s disleksijom te da je ovo samo jedna od njihovih hipoteza. Nadajmo se da će uskoro i testirati istu te da bi video igre zaista mogle pomoći u liječenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01