Osigurajte si stipendiju igrajući LoL

Osigurajte si stipendiju igrajući LoL

Iako kod nas to nije praksa, preko Atlantika sportske sripendije su savim normalna stvar. I dok neki prođu kroz fakultet igrajući košarku ili hokej jedan je fakulet odlučio dijeliti stipedniju igračima League of Legendsa, kao predstavnicima eSporta.

Riječ je o ustanovi Robert Morris University iz Illinoisa, a studenti koji se kvalificiraju za stipendiju mogu dobiti pokrivanje troškova školarine do 50%, kao i 50% troškova življenja (stanarina, hrana i sl.) tokom studija. Uz uspostavljanje stipendije RMU je također pokrenuo LoL ekipu koja će predstavljati fakultet i natjecati se u Collegiate Starleague natjecanju. Neki od fakulteta koji također sudjeluju u natjecanju su Harvard, George Washington i Arizona State. Ekipe iz SAD-a i Kanade se natječu u turniru koji organizira Riot Games, a pobjednik kući nosi 100 000 dolara u stipendijama.

Čovjek zadužen za ovu odluku Kurt Melcher ju je ovako objasnio – “Robert Morris University je uvijek predvodio ovakve ustanove po pružanju mogućnosti što široj studentskoj populaciji sa različitim interesima i vještinama. LoL je natjecateljska, kompleksna igra koja zahtjeva dobar timski rad kako biste bili uspješni.”

Unatoč tome što nama možda ne znači mnogo jer se tako što neće nikad dogoditi u Hrvatskoj u SAD-u će se ova odluka raspravljati godinama. Bez obzira na koju stranu eventualni konsenzus prevagne ovo je svakako korak naprijed u zahtjevima mnogih da se eSport počne smatrati “pravim sportom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:22