CESTOVNI REKORDERI

Poražavajuća vikend statistika: Pijani vozači od 18 do 24 godina za vikend preplavili ceste Lijepe naše!

Tijekom vikenda policija je pojačano postupala diljem zemlje i utvrdila 4420 prekršaja, Dalmacija prednjači po alkoholu i brzini

Provođenje alkotesta

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Hrvatske prometnice proteklog su vikenda bile prepune pripitih i pijanih vozača. Pokazala je to pojačana policijska aktivnost diljem zemlje usmjerena na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja poput alkoholiziranost vozača, vožnje nedopuštenim brzinama, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela za vrijeme vožnje, a obratili su dodatnu pažnju i na prekršaje motociklista.

Koristili su pritom dregere, uređaje za nadzor brzine, testere za droge i od 22. do 24. ožujka u ponoć došli do poražavajuće statistike. Utvrđeno je čak 4420 prometnih prekršaja od kojih su čak 358 bili vožnja pod utjecajem alkohola. Rekorder po najvećoj izmjerenoj koncentraciji alkohola bio je na području PU istarske i napuhao je nemalih 3,46 promila.

Zatim se uredno kršila i brzina. Detektiran je 1681 prekršaj a najveća je bila na području PU zadarske i iznosila je 223 km/h.

Zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa kazne su uručene 548 vozača dok je zbog telefoniranja na mobitel tijekom vožnje kažnjeno 212 osoba.

image

ilustrativna fotografija

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Analizirajući navedene prekršaje vožnje u alkoholiziranom stanju, čak 53 je bilo na području PU splitsko-dalmatinske. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU šibensko - kninska sa 186 prekršaja, a najveći broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježen je kod vozača na području PU zagrebačke, odnosno 110 takvih prekršaja.

Mobitele u vožnji, u 66 navrata, vole koristiti vozači na području PU zagrebačke.

-Detaljnijoj analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 18 do 24 godina (78 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina - otkrivaju iz Ravnateljstva policije.

Pritom ukazuju i na prometni recidivizam koji gotovo nikad ne izostane.

image

ilustrativna fotografija

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

-U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 15 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 18 teška prekršaja, od kojih je osam bilo zbog alkoholizma, pet zbog vožnje bez položenog vozačkog, dvoje zbog vožnje pod zabranom te po jedan jer su odbili testiranja na droge i alkohol - pojašnjavaju još iz policije navodeći da je iz tog razloga pet vozača provelo u posebnim prostorijama policije do 12 sati, dok je protiv 11 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Što se tiče prometnih nesreća, i u tom segmentu brojke su proteklog vikenda bile poražavajuće. Jer od 22. ožujka u ponoć do 24. ožujka u ponoć dogodile su se 74 prometne nesreće sa 89 nastradalih osoba od kojih 15 spada u kategoriju teških prometnih nesreća. Dvije nesreće su odnijele tri ljudska života, a u 13 njih su osobe ozlijeđene.

image

ilustrativna fotografija






















































Vlado Kos/Cropix

-Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život. Vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika, brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, poštujte ograničenja brzine kretanja vozila, ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koristite mobitel tijekom vožnje, koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu. Bez obzira na žurbu ne ulazite u rizična pretjecanja, pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom, a prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila. Ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom - apeliraju opetovano iz Ravnateljstva policije.

Poruku upozorenja policija ima i za bicikliste koje podsjeća da budu propisno označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

image

ilustrativna fotografija

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
image

ilustrativna fotografija























































Vlado Kos/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:37