VIDEO

Majstorica kamuflaže: Ova stvorenje je vjerojatno prvak u skrivanju od neprijatelja

Kad vidi ribu koja je želi pojesti, ona se bez problema ‘maskira‘ u pripadnike njene vrste

Mimikrijska hobotnica, ilustracija

 Sascha Janson/Alamy/Alamy/Profimedia

Znamo da je život na morskom dnu prilično težak sam po sebi, a posebno kad se radi o vrstama koje su mnogima omiljeni obrok. One su se evolucijski prilagodile tome da izbjegnu solidnu količinu predatora. Neke od tehnika kako se skriti od njih zaista su fascinantne. Recimo, mimikrijska hobotnica je rekorder po pitanju toga na koje se sve naći uspije stopiti s okolinom kako bi sačuvala svoj život.

Jedan je špijun na dnu mora (riječ je o kameri koja je bila skrivena u figuru hobotnice) uspio snimiti niz nevjerojatnih promjena koja ova vrsta hobotnice prolazi kako bi se kamuflirala. Našem je oku ona jedva vidljiva, a mi znamo koga gledamo u akciji, tako da ribe koje prolaze uz nju nemaju nikakve šanse vidjeti je.

No, ne samo da se uklapa u okoliš, nego joj nije nimalo strano oponašati druga stvorenja. Recimo, kad vidi ribu koja joj je najveći neprijatelj, ona se kamuflira u pripadnike njene vrste. Doduše, nevolja je što je druga riba pomislila da je hobotnica vrlo zgodna pripadnica njegove vrste, pa se počela udvarati... To jasno pokazuje koliko je savršena kamuflaža bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:41