BEŠKEROVA RIJEČ DANA

Superbakterija

Superbakterija je novinarski naziv za bakterije (jednostanične organizme, potencijalne izvore mnogih zaraznih bolesti) otporne na većinu antibiotika i stoga kadre izazvati smrt bolesnika.

Na zlu glasu je MRSA (kratica za: Methicillin rezistentni Staphylococcus aureus), varijanta zlatnog stafilokoka (koji se normalno nalazi na koži i u nosu zdravih osoba), koja može izazvati smrt operirane ili imunološki oslabljene osobe.

Pozornost je sada usmjerena i na NDM-1 (kratica za: New Delhi metallo-beta-lactamase), gen koji bakterije čini imunima na cefalosporine, peniciline i karbapeneme (antibiotike širokog spektra, “potomke” streptomicina u trećoj generaciji preko tiamicina, kadre utamaniti i bakterije kao što su Escherichia coli i Klebsiella pneumonia). Taj gen sadrži enzim metalo-beta-laktamazu, koji spomenute antibiotike hidrolizira i čini nedjelotvornima. Sumnja se, ali nije dokazano, da su bakterije kadre prenijeti taj gen izravno jedna drugoj. Karbapenemi su zasad zadnja generacija antibiotika, pa je pojava NDM-1 noćna mora za medicinare i farmaceute: prvi su se kroz više od pola stoljeća navikli da bakterijske zaraze mogu iskorijeniti antibioticima, a drugi da na tome mogu zaraditi, pošto paničari trže antibiotike kada treba i kada ne.

“Superbakterija” je u hrvatskome posuđenica, neolatinizam, složenica od latinskog prijedloga “super” (nad) i neolatinske imenice “bacteria”, kalk angloameričke novotvorevine “superbug” (nadbuba), po uzoru na

“Superman” (Natčovjek, junak znanstvenofantastičnog stripa).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:19