Vrijednost Nintendovih dionica rapidno opada

Vrijednost Nintendovih dionica rapidno opada

Zbog iznimno loše prodaje Wii U konzole vrijednost Nintendovih dionca je pala čak 15%. Pad se dogodio nakon što su objavljene negativne revizije procjena prodaje Wii U i 3DS konzola, koje su se itekako razlikovale od stvarne prodaje. Uslijed toga predviđanja prodaje za idući period su srezana za čak dvije trećine od planiranoga.

Trenutno se posluje sa dionicama po cijeni od $14.90 po dionici, a čini se da razlog nisu isključivo loša predviđanja prodaje. Sam predsjednik Satoru Iwata je rekao kako se razmatra mogućnost da se cijela kompanija orijentira oko “nove poslovne strukture” koja, moguće je, znači veći naglsak na mobilne uređaje. Kada govorimo o konkretnim brojevima, prodaja Wii U u razdoblju do 31. ožujka je procijenjena na 2.8 milijuna konzola, smanjeno sa 9 milijuna, odnosno pad od skoro 70%. 3DS je nešto bolji, no i njegova potencijalna prodaja je srezana sa predviđenih 18 milijuna na 13.5 milijuna.

nintendo-shares
Vrijednost Nintendovih dionica rapidno opada

Sveukupno za 2014. procijenjen je gubitak od $240 milijuna, što je dramatična razlika od predviđenog profita od $527 milijuna. Ukoliko se sve navedeno ostvari i Nintendo zaista završi “u crvenome”, to če značiti treću uzastopnu godinu koju kompanija završava sa gubitkom. Nekada vodeća kompanija video industrije počela je gubiti hardverski rat još sa GameCubeom, razlika se sve više nastavljala sa generacijama koje su uslijedile. Očigledno je kako se ne mogu mjeriti sa Sonyem i Microsoftom kad je u pitanju hardver i da bi opstali možda stvarno i je vrijeme za “novu poslovnu strukturu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:35