SPOSOBNOSTI NEPOZNATE

Zabilježene su promjene u orbiti: ‘Prvi sjevernokorejski satelit je ‘živ‘, postoji kontrola‘

Državni mediji tvrde da je satelit snimio osjetljive vojne i političke lokacije u J. Koreji, SAD-u i drugdje, ali nisu objavili fotografije

Lansiranje sjevernokorejskog satelita Malligyong-1

 Str/Afp/Profimedia/Str/afp/profimedia

Prvi sjevernokorejski špijunski satelit je "živ", rekao je nizozemski stručnjak za svemirsku tehnologiju nakon što je uočio promjene u njegovoj orbiti koje daju naslutiti da Pjongjang uspješno kontrolira svemirsku letjelicu, iako su sposobnosti satelita i dalje nepoznate.

Nakon dva neuspjela pokušaja, Sjeverna Koreja je u studenome uspješno poslala u orbitu satelit Malligyong-1. Satelit je lansiran raketom Chollima-1 iz lansirne stanice Sohae.

Državni mediji tvrde da je satelit snimio osjetljive vojne i političke lokacije u Južnoj Koreji, SAD-u i drugdje, ali nisu objavili nikakve fotografije.

"Sada možemo definitivno reći da je satelit živ", rekao je Marco Langbroek sa sveučilišta Delft u Nizozemskoj.

Od 19. do 24. veljače, satelit je izveo manevre kako bi podigao svoj perigej, najnižu točku u svojoj orbiti, s 488 na 497 kilometara, objasnio je Langbroek.

"Ti manevri pokazuju da Malligyong-1 nije mrtav i da Sjeverna Koreja ima kontrolu nad satelitom", dodao je.

Južnokorejski ministar obrane Shin Wonk-sik je u ponedjeljak rekao da satelit ne pokazuje znakove da izvršava bilo kakve druge zadaće niti da uspješno vrši zadatke izviđanja.

Perigej je točka u kojoj je objekt koji se giba po eliptičnoj stazi oko Zemlje najbliži našem planetu. Langbroek tvrdi da sjevernokorejski satelit ima kapacitet podizanja svoje orbite i da je to "velika stvar".

Sjeverna Koreja, koja posjeduje i nuklearno oružje, poručila je da u 2024. namjerava lansirati još tri špijunska satelita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:44