PRIJETI NOVI VAL

Stručnjak: ‘Ako Ukrajina izgubi ovaj rat, milijuni izbjeglica krenut će prema Zapadu‘

Gerald Knaus ukazao je i na to da je od 4,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u EU, 1,2 milijuna u Njemačkoj

Izbjeglice iz Ukrajine (ilustrativna fotografija)

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via AFP

Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus upozorio je na mogućnost dolaska i do nekoliko milijuna ukrajinskih izbjeglica u Europu u slučaju pobjede Rusije, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

- Oni koji trenutno oklijevaju s pomoći Ukrajini nisu svjesni što stoji na kocki. Jer ako Ukrajina izgubi ovaj rat, tad slijedi najveći val izbjeglica od četrdesetih godina prošloga stoljeća i mnogi milijuni će doći u Europu - rekao je Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.

Dodao je kako je već sad unutar Ukrajine oko deset milijuna protjeranih osoba koje zasad ne žele napustiti zemlju jer vjeruju da će se nakon pobjede Ukrajine moći vratiti svojim kućama.

- No ako nada u povratak kopni, to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu - zaključio je Knaus, direktor think-tanka Europska inicijativa za stabilizaciju.

On je ukazao i na to da je od 4,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Europskoj uniji, 1,2 milijuna u Njemačkoj.

- To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj - rekao je Knaus za RND.

Posljednjih mjeseci u Njemačkoj se povela rasprava o povlasticama za ukrajinske izbjeglice koje, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvoga dana boravka uživaju socijalne povlastice u punom opsegu kao i domaće stanovništvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 05:20