STRAŠNA SIMULACIJA

Što bi se dogodilo kad bi SAD bacile nuklearnu bombu koju razvijaju na Rusiju? Jača je 24 puta od one u Hirošimi...

Svatko u krugu od oko 3.22 km od mjesta detonacije bio bi izložen tako visokoj razini radijacije da bi umro kroz mjesec dana

Ilustrativna fotografija

 Us Department Of Energy/Sciencephoto/Profimedia/Us Department Of Energy/sciencephoto/profimedia

Prema simulaciji koju je analizirao Newsweek, nuklearna bomba koju razvija administracija američkog predsjednika Joea Bidena mogla bi izazvati pustoš u Moskvi.

Podsjetimo, ministarstvo obrane prošloga tjedna najavilo je stvaranje nove varijacije B61 gravitacijske bombe razvijene 1960-ih tijekom Hladnoga rata, a u priopćenju koje je objavio Pentagon stoji kako je "B61-13 namijenjen jačanju odvraćanja protivnika i sigurnosti saveznika" što Bidenu pruža "dodatne opcije protiv određenih težih i velikih vojnih ciljeva".

Pentagon još nije otkrio koliko će bomba biti snažna, no dužnosnici kažu kako bi ona mogla imati eksplozivnu snagu sličnu starijem modelu, B61-7. A ta nuklearna bomba imala je maksimalnu snagu ekvivalentnu 360 kilotona TNT-a, što je otprilike 24 puta više od eksplozivne snage bombe od 15 kilotona koju su SAD bacile na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu.

Vizualan prikaz stvoren pomoću online alata Nukemap pokazuje kako bi bomba B61-13 iznad Moskve prouzročila značajna razaranja i ubila više od 300.000 ljudi. Sve unutar radijusa od otprilike 0.80 km od mjesta detonacije isparilo bi u vatrenoj kugli, u šteta bi u krugu od 1.61 km srušila zgrade i vjerojatno ubila sve ondje prisutne ljude. Svatko u krugu od oko 3.22 km od mjesta detonacije bio bi izložen tako visokoj razini radijacije da bi umro kroz mjesec dana, dok bi 15 posto preživjelih nekad kasnije preminulo od raka. Dodatni smrtni slučajevi povezani s radijacijom vjerojatno bi se dogodili i u široj regiji.

Simulacija pokazuje kako bi u Moskvi umrlo oko 311.480 ljudi, dok bi broj ozlijeđenih bio čak 868.860. Prema aktualnim procjenama, glavni grad Rusije ima više od 12,6 milijuna stanovnika.

Kad bi bomba bila bačena na Sankt Peterburg, situacija bi bila još gora - poginulo bi 360.150 ljudi, a ranjenih bi bilo 685.930, pokazala je simulacija Nukemapa.

John Plumb, pomoćnik ministra obrane za svemirsku politiku, rekao je kako je razvoj nove bombe "odraz promjenjivog sigurnosnog okruženja i rastućih prijetnji koje dolaze od strane potencijalnih protivnika".

Vladimir Putin u četvrtak je potpisao zakon o povlačenju Rusije iz globalnog sporazuma o zabrani testiranja nuklearnog oružja. Sjedinjene Države odmah su oštro osudile ovaj najnoviji korak Kremlja.

"Akcija Rusije samo će umanjiti povjerenje u međunarodni režim kontrole naoružanja", izjavio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:39