STIGLE OPASNE PORUKE

‘Pregazite nevjernike, izbodite ih, otrujte...‘ Nijemci uvjereni: ISIS-K ciljat će Europsko prvenstvo ovog ljeta!

Njemački državni dužnosnici vjeruju da skupina ISIS-K ima organiziranu mrežu od preko 100 agenata u zapadnoj Europi, a samo u Njemačkoj 50

Dužnosnici njemačke državne sigurnosti vjeruju da će regionalni ogranak tzv. Islamske države ciljati na Europsko prvenstvo u Njemačkoj ovog ljeta, kaže se u izvješćima, piše Daily Mail.

Ovaj tjedan je došlo do izravne prijetnje terorističke skupine stadionima na kojima se održavaju utakmice Lige prvaka diljem Europe, uz pojačane mjere sigurnosti u Parizu - gdje se Paris Saint-Germain sučelio s Barcelonom na Parku prinčeva, zatim Madridu za okršaj Real Madrida s Manchester Cityjem, te na stadionu Emirates, gdje je Arsenal ugostio Bayern München.

Sve tri utakmice odvijale su se bez incidenata, ali francuske su vlasti otišle toliko daleko da su pokrenule svoju elitnu protuterorističku BRI (Brigadu za istraživanje i intervencije) nakon što je objavu podijelila Zaklada Al-Azaim, medijski kanal odgovoran za širenje poruka iz ISIS-K, ogranka terorističke skupine.

ISIS-K preuzeo je odgovornost za smrtonosni teroristički napad na Crocus City Hall u Moskvi prošlog mjeseca.

Ali napetosti će ponovno porasti uoči glavnog europskog natjecanja ovog ljeta nakon što je druga prijetnja objavljena u propagandnom časopisu grupe.

Prema Bild-u, trenutno izdanje ‘Voice of Khorasan‘ sadrži poziv na akciju za terorističke napade, za koje njemački državni dužnosnici vjeruju da su usmjereni na turnir UEFA-e.

Izdanje sadrži niz grafika, uključujući onu koja prikazuje sliku terorista koji drži pušku u njemačkom S-Bahn vlaku ili tramvaju pod nazivom: ‘Posljednji poziv prije izlaza‘.

Na sjedalu do militanta na sjedalu se nalazi kutija s eksplozivom, ispod natpisa ‘Dobrodošli u Europu‘.

Na drugom se vidi kako dron leti iznad nedavno renoviranog Bernabeua uz natpis: ‘Ako vas stežu i tlače na zemlji, udarite ih s neba‘.

‘Ako su neprijatelji Allahove vjere zapriječili put hidžri, ne mogu zapriječiti put borbe‘, stoji u popratnom tekstu.

Hidžra se može odnositi na proces preseljenja ili iseljavanja, a odnosi se na putovanje proroka Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine.

U tekstu se dalje prijeti: ‘Pregazite vozilom kafire (nevjernike), izbodite ih noževima, napunite im hranu otrovom, raznesite im mozak mecima i zapalite im kuće‘.

U promidžbenom letku posebno su istaknuti mladi, s izravnim pozivom da je: ‘odgovornost mladih veća nego igdje drugdje‘.

‘Još jednom apeliramo na mladost Ummeta (muslimanske zajednice) i posebno na iskrene mudžahedine (fraza koju koristi Islamska država da opiše svoje borce) koji se nalaze u okrilju onih zemalja koje se bore protiv islamskog svijeta, muslimana i islamskih obreda‘.

Njemački državni dužnosnici vjeruju da skupina ISIS-K - koja se naziva i Islamska država - pokrajina Horasan, ISPK ili IS-K - ima organiziranu mrežu od preko 100 agenata u zapadnoj Europi, a samo u Njemačkoj 50.

‘U tu svrhu, svi potencijalni napadači, uključujući samoradikalizirane pojedinačne počinitelje, takozvane vukove samotnjake, sada su pozvani da izvrše napade.‘

Korosan se odnosi na povijesnu pokrajinu koja čini dijelove današnjeg Afganistana, Irana, Turkmenistana, Uzbekistana, Tadžikistana, Kirgistana i Kazahstana - regija iz kojih grupa potječe.

Budući da su nogometne utakmice sve više u fokusu ciljanih propagandnih kampanja, britanska protuteroristička policija u srijedu je pisala klubovima Premier lige kako bi ih pozvala da preispitaju sigurnosne postupke nakon nedavnih prijetnji.

Mail Sport je ekskluzivno izvijestio da su službenici tražili od timova da se usredotoče na ‘planove spremnosti i odgovora‘ na svojim domaćim igralištima.

Vjeruje se da insajderi provode reviziju svojih sigurnosnih mjera, nakon što su prethodno bili u stanju pripravnosti tijekom uskršnjeg razdoblja nakon napada u Moskvi.

Četvorica naoružanih napadača iz Tadžikistana upali su u zgradu i ubili 144 prisutnih u koncertnoj dvorani te ranili još 551 osobu, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:13