Samo 25% Early Access igara je izdano u konačnoj verziji

Samo 25% Early Access igara je izdano u konačnoj verziji

Sve više igara koristi Early Access program (plaćanje igara unaprijed kako bi se dobila prilika igranja još nedovršenih naslova čime izdavač skuplja novac za završetak svoje igre) koji Steam omogućava, ali od svih igara koje su izdane kao Early Access naslovi samo je njih 25% završeno i izdano kao kompletni proizvod. Tako barem kaže EEDAR, kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta igara.

Glavni analitičar EEDAR-a, Patrick Walker je objavio kako na Steamu izlazi rekordno puno igara. Ove godine je postalo dostupno 1303 naslova, a godina još nije niti završila, dok smo prošle godine imali prilike zaigrati “samo” njih 583. Istovremeno je i broj Early Access igara u stalnom porastu otkako je program pokrenut u ožujku prošle godine.

Zasad je u 2014. izdano 255 Early Access igara, što je povećanje u odnosu na 103 iz 2013. no istovremeno su samo 3 od prvih 9 igara iz 2013. došle do svoje konačne verzije. Prosječno igrama treba oko 6 mjeseci kako bi taj proces završile, a to je razdoblje u kojem se svašta može dogoditi.

Walker je također istaknuo da igrači koji se odluče na Early Access igru će u većini slučajeva platiti više nego što će to oni koji čekaju punu verziju. Naime u prosjeku su pune verzije igre oko $1 jeftinije, što nije značajna razlika, ali ona svejedno postoji.

Uspjeh Early Access igara itekako varira. Igre kao što su DayZ i Rust su odlično iskoristile program i skupile enormne količine novaca za daljnji razvoj iako konačnu verziju ni jedne ni druge igre nećemo skoro zaigrati. S druge strane projekti kao što je Stomping Land su optimistično ušle u program da bi se zatim povukli i prekinuli rad na igri zbog loših rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:07