Na Kickstarteru su ažurirali uvjete korištenja

Na Kickstarteru su ažurirali uvjete korištenja

Kickstarter je, kao što već sigurno znate, platforma na kojoj developeri mogu prezentirati svoje igre igračima i zauzvrat dobiti njihovu financijsku podršku. Nekada taj simbioza funkcionira odlično i na kraju svi postanu pobjednici, no nekad stvari ne idu onim tijekom kojim su trebale. Novi dodatak u uvjetima korištenja se dotakao upravo tih situacija.

Ne može svaka igra biti Star Citizen (koji je čak postao prevelik za platformu na kojoj su počeli) i prikupiti na desetke milijuna dolara, a dosada nije bilo jasno definirano što se događa u situacijama kada projekt ne uspije, odnosno kad kreatori projekta ne mogu odraditi obećano. Kao što možete očekivati, u tim situacijama je najgore onima koji su ga financirali jer su svoj novac praktički potrošili ni za što. Iako dopunjeni uvjeti korištenja ne štite financijere u potpunosti, sada barem svi jasno znaju u što se točno upuštaju (ako već dosad nisu).

Sada kreator samim postavljanjem projekta poziva ljude na direktni pravni ugovor. Ukoliko se dogodi situacija da projekt može isti dovršiti do kraja ili ne može ispuniti obećane nagrade, tada kreator nije uspio ispuniti dogovorenu ugovornu obavezu. Kreator u tim slučajevima može ispraviti situaciju ako:

  • - objavi izjavu u kojoj je objašnjeno koji se točno posao napravio, na koji način se novac potrošio, te što ih je spriječilo da projekt dovrše
  • - marljivo radi u dobroj volji kako bi projekt došao do najboljeg mogućeg kraja, u vremenskom roku koji je objavljen financijerima
  • - može pokazati da su sva sredstva pravilno korištena te da je poduzeto sve kako bi projekt ispunio sva obećanja
  • - je bio iskren i nije financijerima davao lažne informacije u svojim objavama
  • - ponudi vratiti sva nepotrošena sredstva svima koji nisu dobili ono što su trebali (sukladno iznosima koje su donirali) ili objasni na koji način će se sredstva potrošiti da se projekt dovrši na alternativni način.

Ukoliko kreator ne može ispuniti sve uvjete, tada ga je moguće tužiti.

Više – manje su to sve bile stvari koje su se u praksi i dosad znale, samo što su sada i službene. Bitno je i napomenuti da se ovim Kickstarter ograđuje od svih propalih projekata pa ako se nađete u situaciji gdje se projekt koji ste financirali nije realizirao, nemojte se javljati njima, već kreatoru projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:10