Bivši diktator Paname tuži Activision

Bivši diktator Paname tuži Activision

Manuel Noriega je bio diktator Paname kroz većinu 80-ih, a sa trona ga je skinula invazija SAD-a. Zbog svojih brojnih zlodjela uspio je i dobiti manju ulogu u CoD: Black Ops 2 igri. Zato jer se njegov lik koristio bez dopuštenja, odlučio se na tužbu protiv Activisiona.

Noriega tuži Activision zbog “kronične zloupotrebe” svog lika i djela u Black Opsu 2. Zanimljivo je da tužba spominje da je njegov prikaz “naštetio” Noriegi prikazavši ga kao “antagonista i krivca za brojne monstruozne zločine”. Opisan je također kao “otimač, ubojica i neprijatelj države”, te je istaknuto da je u jednom dijelu igre primarni cilj “njegovo bezrezervno hapšenje”.

Optuženikova igra “sadrži nekoliko stvarnih osoba, uključujući tužitelja, samo iz jednog razloga – da se poveća realizam video igre. To direktno utječe na povećanje prodaje. Optuženi su namjerno i sistematično krivo prikazali tužiteljevu sličnost kako bi se povećali prihodi, na teret tužitelja i bez njegovog znanja i odobrenja.”

Naravno Noriega je, kao većina diktatora, bio poprilično loša povijesna figura, što tužbu čini itekako smiješnom. Odvjetnik Activisiona, Jas Purewall je naglasio kako Noriega možda uopće nema pravne osnove za tužbu – “U SAD-u pojedinci imaju tzv. pravo na javnost, što im daje kontrolu o tome kako se njihov lik i djelo prikazuje u komercijalne svrhe što uključuje videoigre. Problem je što Noriega nije državljanin SAD-a, pa čak niti stanovnik. Zbog toga, sa pravnog stajališta, njegova tužba postaje upitna, zato jer je nejasno na kojoj pravnoj osnovi može donijeti tužbu Activisiona pred sud”.

Inače, Manuel Noriega, koji je star 80 godina, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu u zatvoru u Panami. Možda je zato tužbu podnio sa zakašnjenjem od skoro dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:31