FOTO

Znate li koje je neobično morsko stvorenje iz Jadrana na ovoj fotografiji?

Posljednjih se godina pojavljuje u velikom broju, ponajviše u najsjevernijem dijelu našeg mora
 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su zanimljivu objavu vezano za jednu od jadranskih vrsta režnjaka (meduza), poznatu kao morska pluća. Posljednjih se godina pojavljuje u velikom broju (od čak 300 t/km²), ponajviše u njegovom najsjevernijem dijelu, u Tršćanskom zaljevu.

- U našem Mediteranskom postavu režnjaka do sada smo prikazivali samo odrasle jedinke ulovljene u moru. Zahvaljujući donaciji njihovih polipa iz akvarija ZOO Schönbrunn-a iz Beča, od sredine prosinca, pratimo njihov rast i razvoj u karantenskim uvjetima. Najstarije jedinke kod nas trenutno imaju promjer klobuka 1 cm (u prirodi max 90 cm), a smatra se da spolno sazrijevaju s promjerom klobuka od 15 centimetara - objavili su.

image
Akvarij Pula

Poznato je da se u prirodi hrane ponajviše s mikrozooplanktonom veličine 63-200 µm (krednjaci, trepetljikaši, ličinke školjkaša, veslonošci) i mezozooplanktonom veličine 200-700 µm (veći veslonošci), a veće jedinke hrane se i makrozooplantktonom veličine >700 µm (obrubnjaci, riblja jaja, mnogočetinaši). Dok ih u akvariju oni hrane s planktonskim račićima veličine 50-400 µm (kolnjaci, veslonošci, artemia).

Ova vrsta se za razliku od ostalih režnjaka kao što su uhati klobuk (Aureli sp.), morska kopriva (Chrysaora sp.) i drugih. Imaju, doduše, vrlo neobičan mehanizam hranjenja: umjesto središnjih ustiju, hranu unose pomoću osam specijaliziranih oralnih krakova prekrivenim milimetarskim “ustima”.

Iako se radi o meduzi koja je jedna od većih u našem moru, nije ni najmanje opasna. Čak ni alergičarima ne može nanijeti veće neugodnosti od blagog crvenila na dijelu kože kojeg dotakne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:30