LUDE SU ZA NJIM

Smiju li mačke jesti maslac od kikirikija? Odgovor stručnjaka mogao bi vas iznenaditi

Treba svakako pripaziti na sastojke, odnosno, na sve ono što je dodano kikirikiju
 Vladislav Gudovskiy/Alamy/Alamy/Profimedia

Vaš pas voli pojesti žličicu maslaca od kikirikija, što nije problem, no vaša mačka također njuška i šulja se prema vama svaki put kad napravite sendvič s kikiriki maslacem? Koliko god želite udovoljiti mački, niste baš sigurni je li to sigurna namirnica za nju, piše Soeurs Magazine. Dakle, smiju li mačke jesti maslac od kikirikija?

Mačke su mesožderi pa hranjive tvari dobivaju iz životinjskih bjelančevina. Ako vaša zdrava mačka pokazuje interes za maslac od kikirikija i nije na specijaliziranoj prehrani za određeno zdravstveno stanje, može pojesti malo maslaca od kikirikija – ali on joj neće dati nikakve nutritivne prednosti. Ako ćete svojoj mački davati maslac od kikirikija, trebali biste ga davati samo povremeno i umjereno. Zamislite to kao poslasticu.

Ipak, upozorenje: prije nego ponudite bilo što svojoj mački, svakako pročitajte etiketu. Neki maslaci od kikirikija sadrže zaslađivač zvan ksilitol, koji je otrovan za mačke. Koristite maslac od kikirikija s minimalno sastojaka i dodataka.

Ako vaša mačka ima bilo kakav zdravstveni problem, ova hrana joj se ne smije davati. Također je važno napomenuti da su mačke zloglasne po svom osjetljivom probavnom sustavu. Dok jedna mačka može bez problema pojesti kikiriki maslac i to bez bilo kakvih nuspojava, druga može povraćati ili dobiti proljev.

Veterinari smatraju ds bi poslastice trebale činiti samo deset posto ili manje dnevnih kalorija jedne mačke. Pošto je maslac od kikirikija mastan i kalorijski gust, dio koji treba dobiti je vjerojatno neznatan. Ipak, izračunajte na temelju količine suhe i vlažne hrane koju vaša mačka pojede svaki dan kako bi se utvrdila odgovarajuća veličinu obroka. Također, razmislite o topljenju ili razrjeđivanju maslaca od kikirikija, jer njegova ljepljiva, gusta tekstura može predstavljati opasnost od gušenja.

Maslac od kikirikija daleko je od prehrambene potrebe za bilo koju mačku. Pošto bi zbog toga mogli nastati potencijalni problemi, nema potrebe prisiljavati mačku da jede maslac od kikirikija. No, ako mačka ima istinski interes i zdrava je, nema problema da s vremena na vrijeme dobije malu porciju bez ksilitola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:48