ČUDESNO BIĆE

Ronioci snimili morskog diva koji je viđen je samo još jednom u prošlosti

Njeno je zvono bilo visoko otprilike 15 centimetara ii moglo se promatrati samo nekoliko sati u laboratoriju
 Twitter screenshot

Chirodectes je vrlo rijedak, monospecifičan rod kutijastih meduza iz obitelji Chirodropidae. Prva i jedini znanstveno proučena meduza uhvaćena je na vanjskom rubu Velikog koraljnog grebena, oko 43 kilometra od obale sjeveroistočnog Queenslanda 1997. godine, piše Kik.

Pronađena je unutar pet metara od površine, a istraživači koji su je prvi opisali nagađali su da ju je u to područje možda prenio ciklon Justin. Njeno je zvono bilo visoko otprilike 15 centimetara ii moglo se promatrati samo nekoliko sati u laboratoriju za ispitivanje zbog njegove osjetljivosti. Nije pojašnjeno je li životinja nakon toga puštena na slobodu.

Nema zabilježenih slučajeva ljudskog uboda Chirodectesa jer "nije uspio niti ubosti, niti se dohvatiti šake i podlaktice neopreznog dobrovoljca" tijekom pregleda, ali se pretpostavlja, zbog svoje relativno velike veličine i ekstremno otrovne prirode nekih chirodropida, da je Chirodectes sam po sebi otrovan.

Video Chirodectesa je snimljen pod vodom prije nego što je prikupljen. Prošle je godine ronilac snimio ovu meduzu uz obalu Papue Nove Gvineje, što je potaknulo Lisu-Ann Gershwin, morsku biologinju koja je prva opisala rod Chirodectes, da prouči video. Usporedba kadar po kadar između videa iz 1997. i 2022. uvjerila je Gershwina da potonji vjerojatno prikazuje novu vrstu; međutim, ona tek treba biti službeno klasificirana, a rad nije dostavljen na recenziju, stoji na Wikipediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:48