NEVJEROJATNO

Pilot vratio avion u zračnu luku iz koje je poletio: ‘Konj slobodno šeće, ne možemo ovako dalje...‘

Sa samim prijevoznim sredstvom sve je bilo u najboljem redu i putnici nisu bili u opasnosti

Ilustracija

 Joe Hawkins Photography/Alamy/Profimedia

Kad smo pročitali da se avion koji je iz New Yorka letio za Liege u Belgiji morao vratiti na pistu s koje je poletio jer je konj izašao iz kaveza u kojem se nalazio i šetao avionom, zasmijuckali smo se sebi u bradu. Zamislili smo prizor u kojem se konj šeće među sjedalima, u potrazi za stjuardesom koja mu nije dala sendvič i kavu. Potom, jer smo mašti dali na volju, zamislili smo ga kako iz prve klase izbacuje nekog biznismena, sjeda na njegovo sjedalo, zakapča pojas, poseže za novinama i uživa u obroku.

Jasno, nije to tako izgledalo. Ni blizu. No, prvi je dio ove priče točan - avion se zaista morao vratiti u New York. Na visini od devet tisuća metara konj je, još se uvijek ne zna točno kako, izašao iz kaveza u kojem su ga prevozili.To se dogodilo 90 minuta nakon polijetanja. Pilot je o svemu obavijestio kontrolu leta i odlučio se vratiti. Sa samim avionom je bilo sve u redu, što im je i potvrdio, no zabrinulo ga je što mu konj bez kontrole šeće prtljažnim prostorom. Zatražio je da ga u zračnoj luci dočeka veterinar. Na kraju za njegovom intervencijom nije bilo nikakve potrebe, jer konj nije pružao otpor.

Iako su sa BBC-a kasnije poslali mail avioprijevozniku Air Atlanta Icelandic, na čijem se letu dogodio incident, odgovor nisu dobili. Ostali smo zbog toga uskraćeni za informaciju o tome što se točno dogodilo i kako je konj izašao. Avion je, u svakom slučaju, uz kašnjenje stigao u Liege, no ne zna se je li konj bio u njemu ili ne.

Nije poznato niti zašto je konj uopće bio u avionu, no poznato je kako se često trkači konji ovako prevoze. Nesretne životinje, zatvorene u dio aviona u kojem je smještena prtljaga, budu posve izbezumljene bukom i hladnoćom, tako da je lako moguće da je životinja bila toliko prestrašena da se uspjela osloboditi i onda je, moguće, tražila izlaz iz prostora u kojem se našla.

No, nije ovo prvi put da je neka životinja izašla iz kaveza u avionu. U kolovozu se, pisao je tada Associated Press, na letu iz Dubaija za Bagdad na jednak način oslobodio medvjed. Navodno u avionima postoje tri kategorije smještaja za životinje, tako da nisu sve smještene na jednak način. Je li to utjecalo na oslobađanje medvjeda i konja, ostaje nepoznanica, no često se javljaju problemi sa životinjama koje se prevoze na ovaj način. Jedan od najčešćih vezan je za kućne ljubimce, koji uglavnom završe poslani na neku drugu lokaciju, pa im onda njihovi očajni vlasnici pokušavaju ući u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:25