Patagotitan

Najveća kopnena životinja koja je ikada postojala na našem planetu: Evo gdje je sve živjela i čime se hranila

Tko zna kako bi taj razvoj završio da asteroid nije udario u naš planet i poslao ih u ropotarnicu povijesti

Ilustracija Patagotitana

 Jose Antonio PeÑas/Sciencephoto/Profimedia

Titanosaur Patagotitan, jedan od najvećih dinosaura koje smo ikada otkrili, bio je zanimljiv stvor. Težio je oko 70 tona i naziva se i titanskim gmazom. Nakon što su neki njihovi slavni rođaci nestali s lica zemlje, ovi su uspjeli preživjeti. Ne samo to, nego su bili glavni na svim kontinentima. Tko zna kako bi taj razvoj završio da asteroid nije udario u naš planet i poslao ih u ropotarnicu povijesti.

Tajna izvanrednog biološkog uspjeha titanosaura, nagađaju znanstvenici, možda je u tome kako su spojili najbolje od karakteristika gmazova i sisavaca kako bi oblikovali jedinstveni način života. Nastali su u razdoblju rane krede, prije gotovo 126 milijuna godina, u vrijeme kada su mnoge Zemljine kopnene mase bile mnogo bliže jedna drugoj nego danas.

Počevši prije otprilike 200 milijuna godina, superkontinent Pangea počeo se raspadati i plutati. Tijekom sljedećih 75 do 80 milijuna godina, kontinenti su se polako odvajali, a titanosauri su se kretali na tim promjenjivim formacijama, zbog čega su postali rasprostranjeni diljem svijeta.

Postojalo je gotovo 100 vrsta titanosaura, što je činilo više od 30 posto poznatih dinosaura sauropoda. Njihove razlike u veličini su bile nevjerojatne. Najveći su bili teži od 60 tona, a najmanji svega šest. Poput mnogih gmazova, titanosauri su započeli život relativno maleni, izlegavši ​​se iz jaja ne većih od grejpfruta.

Najbolji podaci o gnijezdima i jajima titanosaura dolaze s nalazišta u Argentini zvanog Auca Mahuevo, koje sadrži 75 milijuna godina staro kamenje. Nalazište sadrži stotine fosiliziranih gnijezda koja sadrže tisuće jaja, od kojih su neka tako dobro očuvana da su znanstvenici izvukli otiske kože s drevnih embrija, piše IFL Science.

Sam broj gnijezda pronađenih zajedno, u više geoloških slojeva, sugerira da su se titanosauri više puta vraćali na ovo mjesto kako bi položili svoja jaja. Gnijezda su toliko razmaknuta da je malo vjerojatno da bi se odrasli titanosaur mogao slobodno kretati gnjezdilištem. Oni su vjerojatno imali roditeljski still sličan mnogim gmazovima koji polažu brojna jaja i ne provode puno vremena brinući se o gnijezdu ili mladuncima.

Mladunče titanosaura bilo bi visoko otprilike 30 centimetara, dugačko metar i teško između 2,5 i 5 kilograma. Nedavni dokazi s nalazišta na Madagaskaru sugeriraju da su ti sićušni titani rođeni spremni za jurnjavu.

Fosilizirane kosti vrste Rapetosaurus sugeriraju da su se u vrijeme kada bi modernom čovjeku bili samo do koljena, vjerojatno sami brinuli za sebe. Mikroskopski detalji zabilježeni duboko u kostima pokazuju da je beba Rapetosaurus vjerojatno sama tražila biljke i kretala se mnogo okretnije od svojih nezgrapnih odraslih rođaka.

Iznimno su brzo rasli, što je imalo veze s njihovim nevjerojatnim apetitom (za biljkama). Mikroskopski obrasci ogrebotina, istrošenosti i udubljenja na njihovim zubima ukazuju na to da su se titanosauri u Argentini hranili raznolikom hranom bogatom grizom, što sugerira da su jeli biljke koje se nalaze niže na tlu, gdje bi se sediment češće nalazio.

U Indiji, komadići fosiliziranog izmeta, inače poznatih kao koproliti, pokazuju da su tamošnji titanosauri gutali sve: od prizemnih biljaka pa sve do lišća i grana drveća.

Kao i svi dinosauri, titanosauri su tijekom života mijenjali svoje zube. Podaci pokazuju da su mijenjali svaki zub otprilike svakih 20 dana za maksimalnu učinkovitost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 08:46