R.U.S.E.
Vaša lokacija: Naslovna

R.U.S.E.

Monday, 20. September 2010. matej

Gameland ocjena: Ukupna ocjena86/100

R.U.S.E. je jedna vrlo inovativna strategija koja RTS žanru pristupa na način sličan onome iz Total War serijala te ga podiže na još višu razinu. Bojno polje je višestruko veće od onoga u TW-u, ima mnogo zaraćenih strana i na svakom kutku se odvija neka vrsta borbe, zrakoplovi prelijeću sa jedne na drugu stranu, a postoje i razni trikovi koji vam mogu pomoći u pobjedi. Osjećat ćete se kao malen, no ipak najvažniji kotačić u velikoj slici bojnog polja.

Alternativna povijest

Iako igra na sve strane pršti visokom produkcijom, nažalost isto se ne može reći za priču i njenu prezentaciju, no o tome više kasnije. Vi preuzimate ulogu Joea Sheridana i pratite njegov put od bojnika do generala sa tri zvjezdice kroz ratne godine Drugog svjetskog rata. Priča nije povijesno točna, no to vas ionako neće zanimati jer je ona tu samo da donekle poveže misije pa ćete jedva čekati da animacije završe i akcija počne. A akcije ima na pretek, kao što smo već spomenuli mape su ogromne, trupa ima bezbroj i vi ćete naravno morati voditi računa o svemu što se događa na bojnom polju. Vi se zapravo ni ne nalazite fizički na bojnom polju, već iz vašeg HQ-a pratite što se to točno događa. Na rijetko kojoj mapi ćete se naći sami protiv svih, tako da će uvijek biti potrebno paziti kako napreduju vaši saveznici, no moramo napomenuti da ishodi odvojeni od vaših akcija uvijek završe isto, tako da to donekle smanjuje replay value. No zato je uvijek tu multiplayer. Jedinice koje kontrolirate su, isto kao i one protiv kojih se borite, vjerne vremenskom razdoblju u kojem se nalazite tako da oni koji preferiraju futurističke RTS-ove neka budu oprezni. Protivnički A.I. je odličan i ako odlučite igrati na nekoj od težih postavki pripremite se za rovovsku bitku punu preokreta i trikova sa svih strana. Sigurno ste primijetili da stalno spominjemo neke “trikove”.To su zapravo RUSE karte koje vam daju određene prednosti u određenom trenutku. Ima ih nekoliko a variraju od špijunaže protivničkih postrojbi do građenja lažnih baza i slanja lažnih trupa na protivnika. Iako bi i bez toga igra bila taktički i strateški dragulj, RUSE karte joj daju dodatni element iznenađenja i dozu raznolikosti koja može svaku borbu preokrenuti u sekundi. Treba, naravno, spomenuti i mane iako ih nema puno. Kod većih gužvi, odnosno kad na manjem prostoru kontrolirate više trupa, zna biti nezgodno izabrati baš onu jedinicu koju želite te im zadati potrebne naredbe. Također, ukoliko nisu pod vašom direktnom kontrolom veće jedinice nekad znaju “zapeti” u nepristupačnom terenu, kao npr. tenkovi u šumi. Što se mana tiče to bi bilo sve, bar što se gameplaya tiče…

Manjak monumentalnosti

Da, vjerovali ili ne upravo tog epskog osjećaja manjka, naravno ne dok se borite, jer tu ga ima na pretek, no zato su animacije kroz koje se razvija priča na nedovoljno visokoj razini za jednu ovakvu igru. Grafika u njima još i nije loša, no dijalozi su loše odrađeni, a lip-sync još gore. Tim nedostacima nije teško progledati kroz prste zato što su svi tehnički aspekti savršeni dok igrate, a to je ipak najvažnije. R.U.S.E. je jedna vrlo specifična igra – to je strategija koja bi se lako mogla svidjeti i onima koji nisu ljubitelji žanra te ju stoga preporučujemo svima, barem za kratku probu, a onima kojima se svidi će ju i nastaviti igrati.


Ukupna ocjena86/100
Izdavač Ubisoft
Igra podrzava multiplayer Igra podržava multiplayer opciju
Pozitivne stvari u igriogromne bitke na velikim mapama sa ogromnim brojem jedinica
Negativne stvari u igriništa bitno
Službene stranice igre www.rusegame.com
Kategorija: Strategije Komentari 1 komentar »
Tagovi: strategija, drugi-svjetski-rat, taktika

  1. Brus Li says:

    bas igram ovu igru i moram priznati da je superFacebook preporuke
Vic dana

Tenisice
Živio Ivica siromašno s ocem. Kupi njemu otac na nekome sajmu jedne tenisice jer su Ivici stare bile već jako poderane. I kaže tata Ivici:
- "Ivice, ne smiješ ove tenisice poderat, bile su jako skupe!"
- "Ok tata, pazit ću." - odgovori Ivica.
Krene Ivica u školu da svima pokaže nove tenisice. I dođe doma u poderanim tenisicama, a otac će:
- "Ivice, što je bilo, jesam ti rekao da paziš!"
- "Ali tata, imali smo tjelesni, ja sam pao i tenisice su pukle."
Oprosti njemu tata i kupi mu druge i opet ista priča. Imao tjelesni, i "sredio" ih. E sad njemu otac odluči kupiti limene tenisice. Sjedio Ivica u prvoj klupi ispred učiteljice koja je nosila suknju i Ivica uvijek kad bi pogledo u tenisice na njima bi vidio odsjaj boje njezinih gaćica. Kaže Ivica na prvom satu:
- "Učiteljice, imate roze gaćicee!"
I stvarno je imala. Odluči ona njega nadmudriti i drugi sat promjeni.
- "Učiteljice, imate plave gaćice."
Treći sat učiteljica lijepo skine gaćice, a Ivica pogleda i kaže:
- "U jebote, kol'ka rupa, stari će me ubit'!"

Arhiva viceva dana