Vrhunski doživljaji

Kvarner poziva na opuštanje u smaragdnim uvalama i najboljim škampima na svijetu

Učka

 Vladimir Franolić/
Istražite Kvarner od vrha do dna - iz zraka, sa zemlje, s mora pa sve do čarobnog podmorja

Bliži se datum odlaska na dugoočekivani odmor, ali još niste pronašli destinaciju "po svojoj mjeri" u kojoj očekujete, ni više ni manje nego - prvoklasne doživljaje i vrhunski odmor? Krenite ove godine put Kvarnera i tamo, na izvorištu hrvatskog turizma, doživite jednu od najljepših turističkih priča.

Tu regiju na sjeveroistoku Jadranskog mora priroda je obilno nagradila i upravo tamo skladno povezala kristalno čisto more sa spektakularnim gorjem, što rezultira i iznimno zdravom klimom i zrakom. Kvarner je i mjesto susreta bogate kulture, povijesti i tradicije te izvor najrazličitijih doživljaja koje možete zamisliti. Kupanje u smaragdnim uvalama u kojima su se nekad kupali kraljevi i carevi, usvajanje dupina, šetnja po tzv. Mjesečevom platou, promatranje igre bjeloglavih supova nad morem, kušanje najboljih škampa na svijetu, skijanje s pogledom na more - na Kvarneru su realnost.

Za početak se opustite jer svojim očaravajućim krajolikom očuvane i mirisne prirode Kvarner poziva na opuštanje. Najljepša kulisa za to su kvarnerske plaže. Pješčane, šljunčane ili stjenovite, dugačke, lako dostupne i s nizom sadržaja ili tihe i skrovite u nekoj od uvala do koje ćete morati doploviti. Plaže ljepotom nadmašuju jedna drugu, među ostalim, kao što su: plaža sv. Ivan u Lubenicama na otoku Cresu, Rajska plaža u Loparu na otoku Rabu, Vela plaža u Baški na otoku Krku, plaža Zabodarski na otoku Lošinju, plaža Sipar u Mošćeničkoj Dragi... Vodite li na odmor i svog četveronožnog ljubimca, na Kvarneru ćete pronaći i sjajne plaže za pse, od kojih je najpoznatija plaža Podvorska u Crikvenici, okrunjena titulom najbolje jadranske plaže za pse.

Carstvo stoljetnih šuma

Krenite i prema unutrašnjosti - mnoge staze povezuju obalu s netaknutom prirodom zaleđa, prolaze uz maslinike, vinograde i miomirisno mediteransko bilje. Kulisu za rekreaciju božanstvenom prirodom odaberite sami - od Krka - zlatnog otoka, Raba - sretnog otoka, Lošinja - otoka vitalnosti i Cresa - otoka bez stresa pa sve do aristokratske Opatijske, živahne Crikveničko-vinodolske rivijere i Rijeke, najveće hrvatske luke. Na svoju rutu stavite i šetnju opatijskim Lungomareom, riječkom Šetnicom uz Rječinu, vrludanje puteljcima Mediteranskog labirinta ljubavi u Crikvenici i planinarenje do Mjesečevog platoa na otoku Krku. Oslobodite endorfine (hormon sreće) na stazama Epario, Capo Fronte i Frux na otoku Rabu. Na otoku Lošinju revitalizirajte tijelo i duh na Šetnici vitalnosti, a onda se izgubite na pješačkim stazama Cresa, otoka koji je poput velikog botaničkog vrta. Istražite Kvarner od vrha do dna - iz zraka, sa zemlje, s mora pa sve do čarobnog podmorja. Paragliding, padobranstvo, penjanje, wakeboarding, ronjenje, jedrenje, surfanje, supanje, skijanje na vodi..odaberite omiljene aktivnosti ili prihvatite izazov i okušajte se u nekoj novoj.

image

Surfanje

Sandro Tariba/

Na samo 20 minuta vožnje automobilom od mora carstvo je stoljetnih šuma, impresivnih kanjona, tajanstvenih rijeka i jezera - Gorski kotar. Više od 400 km označenih ruta koje povezuju prirodne i kulturne atrakcije poziva na planinarenje, pješačenje i vožnju biciklom. Okušajte se u raftingu, penjanju ili spustu zipline-om, testirajte svoje granice u adrenalinskim parkovima. Zaveslajte kajakom ili kanuom po brzim planinskim rijekama, okupajte se u bistroj rijeci ili jezeru, doživite avanturu jahanja idiličnom prirodom...

Vrhunska gastronomija

Diljem Kvarnera slijedite restorane i konobe s oznakama Kvarner Gourmet i Kvarner Food jer jamče vrhunske gastronomske doživljaje.

Kralj kvarnerskog stola je škamp, mekan i sladak, zbog kojeg gurmanima diljem svijeta nije teško "potegnuti" do Kvarnera, jer znaju da slovi za najukusnijeg na svijetu.

image

Kvarnerski škampi

Na otocima i u obalnom dijelu "zvijezde" stola su i mediteranska jela od plave ribe, rakova i školjaka, oplemenjena tekućim zlatom - vrhunskim maslinovim uljem te začinjena samoniklim aromatičnim biljem - ružmarinom, lovorom, kaduljom, lavandom... Na otocima kušajte otočnu janjetinu, ovčje i kozje sireve, skutu i pršut, a u restoranima duž cijelog Kvarnera i ukusnu hobotnicu ispod peke te domaću tjesteninu šurlice.

image

Rapska torta

Petar Lupić

Sočne lovranske trešnje i maruni delicija su za sebe, baš kao i slastice poput rapske torte, frankopanske torte, sladoleda od žlahtine i smokvenjaka, a kvarnersko lagano, bijelo vino žlahtina upotpunit će gastro doživljaj.

image

Turistička zajednica Kvarnera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:08