STRAH OD LETENJA

Ovaj je film obilježio i nesretni incident s redateljevom suprugom. Stiže u hrvatska kina

Strah od letenja

 Promo/
‘Veterana specijalnih postrojbi, uštogljenu poduzetnicu, influencericu s pola milijuna pratitelja i nesposobnog instruktora spojio je vrhunski tečaj razbijanja straha od letenja‘

"Sjevernjačka utjeha", sjajan spoj humanističke drame i komedije apsurda, 4. travnja stiže u hrvatska kina, najavio je distrubuter. Kako pišu: "Veterana specijalnih postrojbi, uštogljenu poduzetnicu, influencericu s pola milijuna pratitelja i nesposobnog instruktora spojio je vrhunski tečaj razbijanja straha od letenja. Posljednji izazov tečaja je let od Londona do Islanda, koji u konačnici postane užasno mučenje. Izgubljeni na Islandu, smrznuti i prestravljeni, moraju pronaći način suočiti se sa svojim strahovima i zajedno surađivati kako bi raširili svoja krila... i konačno poletjeli. Ovo je ukratko premisa izuzetno zabavne i simpatične, ali i turbulentne nove komedije "Sjevernjačka komedija" islandskog redatelja Hafsteinna Gunnara Sigurðssona koja je svoju svjetsku premijeru imala prošle godine na poznatom South by Southwest festivalu, a koja u domaća kina stiže od četvrtka, 4. travnja. U filmu su glavne uloge ostvarili Timothy Spall, Lydia Leonard, Ella Rumpf, Simon Manyonda i Nick Blackeley, a uz Sigurðssona scenarij su potpisali njegovi dugogodišnji suradnici Halldór Laxness Halldórsson i Tobias Munthe. Glavna tema filma je pokušaj svladavanja osjećaja tjeskobe i stresa, nešto što je i sam redatelj Sigurðsson priznao da ga zna mučiti.

Zapeli na aerodromu

Film se snimao u Engleskoj, točnije na južnom terminalu aerodroma Gatwick gdje je nekolicina stvarnih zaposlenika aerodromskog osiguranja glumila statiste. Odluka da se film snimi tamo, a ne na Islandu donijeta je iz čistih financijskih razloga; naime, snimanje filmova na Islandu izrazito je skupo, a za ovaj su film također bili potrebni i vrlo kompleksni setovi zbog kojih je aerodrom Gatwick praktički bio savršen. U originalnoj verziji scenarija bilo je zamišljeno da skupina Islanđana zapne na aerodromu u Njemačkoj što je, prema riječima redatelja Sigurðssona, cijeloj priči dalo jačinu, a okolnosti su bile puno više napetije, ali zbog odluke da konačno snimi svoj prvi film na engleskom jeziku u konačnici je došlo do promjene pa je skupina Britanaca zapela na Islandu. Sama ideja za film stara je gotovo 15 godina kad je Sigurðsson, još kao student na sveučilištu Columbia, čuo za tečajeve straha od letenja: "Postoji netko u mojoj obitelji tko se užasava letenja", izjavio je u jednom intervjuu te nadodao: "Odmah sam pomislio da je to odlična premisa za film kojom se može razotkriti ljudsko ponašanje te postaviti određena egzistencijalna pitanja, a sve kroz komičan i zabavan način".

Otežano snimanje

"Komedija je snimana u razdoblju od siječnja do ožujka 2022. godine, nedugo nakon što je završilo razdoblje pandemije koronavirusa. U trenutku početka snimanja dvoje od petero glavnih glumaca još uvijek su se nalazili u karanteni pa su glumačke probe bile izuzetno otežane, a jedna se od glumica razboljela te je morala biti zamijenjena u posljednji čas. Događaj koji je dodatno otežao samo snimanje filma bio je i nesretni incident s redateljevom suprugom koja u filmu glumi jednu od stjuardesa, a koja je inače plesačica i koreografkinja. Prilikom snimanja jedne scene iščašila je lakat, a to se dogodilo točno prije nego je cjelokupna ekipa trebala otputovati u London na trotjedno snimanje. Sigurðsson je u tom trenutku bio primoran ostaviti svoju suprugu s njihovo dvoje djece što je, prema vlastitom priznanju u jednom intervjuu, bilo grozno iskustvo: "Ona se, naravno, oporavila i naša je obitelj pomogla s djecom, ali osjećaj moje krivice bio je užasan". No, na kraju je sve ispalo više nego zadovoljavajuće, jer je film pronašao put do publike diljem svijeta, pišu distributeri.

S obzirom na zaplet filma - skupina ljudi koja odlazi na putovanje koje krene po krivu - mnogi su film usporedili s velikim uspješnicama poput filma "Trokuta tuge" ili televizijske serije "Bijeli lotus". No, redatelj Sigurðsson rekao je da mu ta djela nisu bila na pameti dok je snimao film, već klasik Martina Scorsesea "Idiotska noć" iz 1985. godine o čovjeku koji zapne u središtu Manhattana te tijekom noći prolazi pravu avanturu. Premda mu je Scorseseov film poslužio kao inspiracija, Sigurðsson ističe da u konačnici svatko radi svoj film, vjerujući u svoje likove i svoju priču te nadajući se da će projekt na određeni način ipak ispasti originalan. Sjevernjačka utjeha s te je strane izuzetno originalna, jer osim što će gledatelja natjerati da preispita samoga sebe istovremeno će ga i dobro zabaviti" navodi distributer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:21