Neobična tužba

Muzej zabranio da se proizvode puzzle po Leonardovom ‘Vitruvijevom čovjeku‘

‘Vitruvijev čovjek‘

 Famous Paintings/Alamy/Alamy/Profimedia/Famous Paintings/alamy/alamy/profimedia
Ovo nije jedini slučaj: galerija Uffizi u Firenci tužila je francusku modnu marku Jean Paul Gaultier zbog prisvajanja Botticellijevog ‘Rođenja Venere

Talijanski sud spriječio je njemačku tvrtku igračaka Ravensburger da proizvodi slagalice s legendarnim crtežom "Vitruvijev čovjek" Leonarda da Vincija. Kako piše web stranica Artnet News, kompaniju Ravensburger tužila je Gallerie dell‘Accademia u Veneciji, gdje se nalazi original "Vitruvijeva čovjeka". Muzej je tvrdio da mu je prozvođač puzzli dužan novčanu naknadu, iako je riječ o 500 godina starom umjetničkom djelu koje je javno vlasništvo. No prema talijanskom Kodeksu o kulturnoj baštini i krajoliku, javne institucije u zemlji imaju mogućnost da zatraže koncesijske naknade pa čak i izravno zabrane komercijalnu reprodukciju važnih umjetničkih djela, bez obzira na njihov status autorskih prava.

Prošle jeseni, sud u Veneciji je stao na stranu Gallerie dell‘Accademia, presudivši da Ravensburger mora prestati proizvoditi svoje slagalice i sve ostale dijelove robe s "Vitruvijevim čovjekom". Sud je odbacio Ravensburgerov arVitruvijev čovjekgument da se Kodeks o kulturnoj baštini primjenjuje samo u Italiji i sada je naredio tvrtki igračaka da Galleriji dell‘Accademia plati naknadu od 1500 eura za svaki dan proizvodnje slagalice od 17. studenoga 2022.

image

Leonardo da Vinci i ‘Vitruvijev čovjek‘

Colin Waters/Alamy/Alamy/Profimedia/Colin Waters/alamy/alamy/profimedia

Slagalica "Vitruvian Man" od 1000 dijelova više nije navedena na web stranici Ravensburgera, iako je i dalje dostupna za kupnju preko distributera trećih strana. Predstavnici tvrtke nisu odmah odgovorili na upit o statusu proizvoda i planira li se Ravensburger žaliti na odluku talijanskog suda. Njihova slagalica reklamira se i prodaje u Italiji od 2009., ali spor između tvrtke i Gallerie dell‘Accademia započeo je desetljeće kasnije, kada je muzej zahtijevao zabranu, pa odustao te onda zatražio da mu se isplati 10 posto svih prihoda od prodaje puzzli. Proizvođač je to odbio, navodi talijanska La Repubblica.

"Od 2019., čim sam imenovan, pokrenuo sam projekt usmjeren na povrat nedopuštene komercijalne upotrebe proizvoda izvedenih iz slike Leonardovog remek-djela.", rekao je direktor Gallerie dell‘Accademia Giulio Manieri Elia za novine.

Ovo nije jedini istaknuti primjer pozivanja neke talijanske institucije na Zakon o kulturnoj baštini u novije vrijeme. Prošlog listopada galerija Uffizi u Firenci tužila je francusku modnu marku Jean Paul Gaultier zbog prisvajanja Botticellijevog "Rođenja Venere" na raznim komadima odjeće, dok je 2021. isti muzej zaprijetio pravnim postupkom protiv PornHuba zbog korištenja umjetničkih djela Cézannea, Tiziana te drugih za interaktivnu aplikaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:35